Leva som introvert HSP..

Jag har behövt ett par dagar att återhämta mig. Så idag tänker jag lite på hur det är att leva som introvert sensitive person. Jag är det. Mig påverkar det så att jag har jobbigt med för mycket intryck. Jag måste ha lång tid i ensamhet för att kunna ladda mina batterier. Jag älskar min familj, alla som finns runt omkring mig fast trots det måste jag ibland bara vara ensam… Ska jag vara riktigt ärligt så är det ofta. Varje dag helst. I vårt samhälle som det ser ut idag är det svårt att undvika stimuli. Hur hittar man då en balans i detta? Frågan är om jag själv har lärt mig det med tre episoder med utmattningstillstånd. Jag är i ett sådant just nu. Hemma och sjukskriven från mitt jobb sedan sex år. Vilka tecken ska man då titta efter som introvert HSP? Jag listar upp några exempel här nedan…

*Först ska man veta att det finns både introvert och extrovert högkänslighet.

*Högkänsliga har en förmåga att ta upp fler intryck i ett rum än de som inte är högkänslig. Som tex ljus, ljud, dofter och liknande..

*Högkänsliga processar intryck på ett djupare plan.

*Högkänsliga är mycket medvetna om andra människors sinnesstämningar.

*Högkänsliga kan verka överkänsliga eller till och med griniga i situationer som de upplever för mycket stimuli runt.

* Högkänsliga behöver oftare dra sig undan i tystnad.

*Högkänsliga har svårt att prestera under tidspress eller när någon står och tittar på.

*Högkänsliga har ett rikt inre liv.

*Högkänsliga har ofta en låg självkänsla då samhället inte är anpassat för oss och det medför ofta kritik från människor runt omkring.

* Högkänsliga uppfattas ofta som blyga.

*Högkänsliga introverta blir ofta dränerade på energi i stora samlingar. Ju mer stimuli ju fortare tynar energin.

*Högkänsliga introverta har hellre få men nära vänner än flera ytliga.

*Högkänsliga introverta kan ha svårt med förändringar.

Här är bara några exempel på vad som händer hos den som är högkänslig och som jag högkänslig introvert. Lägger man där till en utmattning, fibromyalgi tillsammans med den introverta högsensitiva person som jag är… jag då kan karamellen vara lite för mycket att suga på ibland. Då drar jag mig undan för att ladda om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *